Skydda dig på nätet och skydda samtidigt din privatekonomi. Det är viktigt att vara streetsmart även online.
Det finns många sätt att vårda sin privatekonomi på, ett sätt är att jobba med framförhållning och riskanalys. Bland annat gäller det till exempel att skydda sig på nätet, att inte lämna ut personnummer där det känns skumt och hantera bluffakturor på rätt sätt. Det är nämligen så att bedrägerier kan bli en väldigt dyr historia, dessutom är det onödigt att drabbas eftersom man faktiskt kan skydda sig, till exempel via https://www.mysafety.se/id-stold. Från och med den 1 juli i år är det dessutom brottsligt att använda sig av någon annans identitet, utan att be om lov.
Vanliga nätbedrägerier
Vilka är då de vanligaste nätbedrägerierna du kan råka ut för? På Polisens hemsida listas några av de som är mest frekventa. Det är samtal från utlandet där personen som svarar riskerar att bli av med stora summor pengar. Det är som nämnt just bluffakturor, där avsändaren låtsas vara Skatteverket eller en annan myndighet och du ombeds att lämna ut kontouppgifter. Detta kallas för nätfiske, det är viktigt att aldrig klicka på länkar i mail som ser suspekta ut. Mer om just bluffakturor kan du läsa om i denna artikel från Svenska Dagbladet.
Bluffakturor kan se ut på många olika sätt. Det kan exempelvis handla om ett erbjudande som är utformat som en faktura, eller så har du enkelt fått en riktig faktura på en tjänst som du inte har beställt – Svenska Dagbladet
Annat som kan hända på nätet är att du blir ombedd att klicka in olika kommandon på din dator. Det kan vara så att det ringer en person som utger sig för att vara en representant från Microsoft eller Windows supportavdelning. Det som kan hända i detta scenario är att du accepterar att personen i andra änden får fjärrstyra din dator. Läs mer om detta på Polisens hemsida.